Gedenksteen Battenoord

Er is een stukje geschiedenis teruggeplaatst

di 20 apr 2021, 10:00    •   32 keer gelezen

Op donderdag 15 april was het precies 200 jaar geleden dat de sluis bij Battenoord in gebruik werd genomen. Om dat moment te onderstrepen werd er ook een speciale steen geplaatst. Het was echter tijd voor een nieuwe steen.

Door Sam Fish

De 200-jaar oude steen was met de Watersnoodramp in 1953 ernstig beschadigd. Hij was op diverse plaatsen gebroken en de tekst was onleesbaar geworden. Er is nog geprobeerd de steen te repareren, maar het mocht niet helemaal baten. De steen kwam uiteindelijk in het Dirkslandse Sas terecht. Daar is het samen met andere gedenkstenen in een monument gelegd.

Nieuwe steen
De dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei! vond echter dat de steen thuishoorde in de dijk van Battenoord. En dus vroegen ze de gemeente en het waterschap om hulp om dit te realiseren. En dat is gelukt. Ellen van der Bok maakte een replica van de originele steen om terug in het dijktalud te leggen naast de sluis. Dat gebeurde, precies 200 jaar na het leggen van de eerste steen, op donderdag 15 april 2021. De replica van de steen is dus weer terug op de originele plek.

“Dit is een mooie samenwerking tussen verschillende partijen,” zegt wethouder Daan Markwat. “Het is dan ook mooi om hier vandaag bij stil te staan. Ik wil iedereen bedanken die hieraan meegewerkt heeft. Hopelijk kunnen we dit soort projecten blijven ontwikkelen.”

De originele steen is nog steeds terug te vinden in het Dirkslandse Sas. Die steen zal daar ook blijven.

Gedichten in het landschap

Gedichten in het landschap

Gedichten in het landschap , een project in het kader van de Erfgoedlijn Historisch Haringvliet, in opdracht van de Gemeente Goeree-Overflakkee,  De zuil is massief graniet met een plaquette in de vorm van een golf verwijzend naar het water in het landschap. door...

School met den bijbel

School met den bijbel

In opdracht van Theo Verhoeff Art vervaardigd en is geplaatst in Strijen Het zijn drie geslepen en met de hand gezandstraalde cirkels, de tekst School met den bijbel in een structuur. De blauwe cirkel is geheel met de hand gebeiteld ! De foto prints zijn sfeer...