Ellen van der Bok

Ellen van der bok FOTO: Jaap Reedijk

Een bijzondere combinatie

Ellen van der Bok is autonoom kunstenaar met een gedegen opleiding aan o.a. de kunstacademie, daarnaast is zij vakvrouw met als specialisatie zandstralen.

Ze leerde haar vak van een meester, die haar in zijn bedrijf met grafmonumenten en gezandstraald glas opleidde tot zelfstandig meester in het vak. Hij had vertrouwen in haar en droeg in 2003 het bedrijf aan haar over. Sindsdien werkt Ellen dus zelfstandig als buitengewoon bekwaam en creatief mens in haar atelier in Goedereede en blijft zich ontwikkelen en haar diensten en vaardigheden uitbreiden. Zes dagen per week houdt ellen van der bok zich bezig in het atelier met het uitwerken van verschillende opdrachten, voert ze gesprekken met mensen over hun wensen voor bijvoorbeeld een grafsteen of een herdenkingsmonument. De laatste dag dat ze in haar atelier is, werkt ze als autonome kunstenaar, en creëert ze in glas, steen of verf. Die dag geeft ze vorm aan het creëren van autonome werken

CV Ellen van der Bok

Diverse richtingen in het kunstonderwijs o.a.

  • Willem de Kooning academie Rotterdam, Vrije academie Rotterdam (SKVR) 1984-1993
  • Introductie koud glas bewerken 1987-1991
  • Werkzaam in de glas- en steenindustrie sinds 1987
  • Specialisatie deep carving sandblasting 1997
  • Zelfstandige met eigen bedrijf sinds 2003
    EVC-Gecertificeerd 2013
  • Verdieping in diverse glas en steen oppervlakte technieken 1993-heden
  • ellen werkt in opdracht en exposeert regelmatig met haar autonome werk.
jaap reedijk poes

FOTO: Jaap Reedijk

Kobus en Prinsje Rood

Als je het atelier binnen komt, kan het zomaar gebeuren dat je begroet wordt door Kobus die beneden rondscharrelt. Hij is nog wat schuw, maar pikt precies op of je hem nodig hebt of niet. Soms schuurt hij even zijn kop langs je been, een andere keer is er geen begroeting. Katten zoeken nu eenmaal hun eigen weg. Je kunt ze ook niet vragen om je te helpen, maar zo nu en dan is er iemand die zonder steun of omweg zijn verhaal niet kan doen. Dat voelen ze beiden haarfijn aan en dan kan het gebeuren dat een van beiden naast je komt zitten, zich laat aaien en je zo vraagt om rust te vinden en toch je verhaal te doen.

Zo voelden ze ook haarscherp aan dat dit atelier voor hen de plek was om te leven. Prinsje rood is de kat van een buur, zocht al lang zo nu en dan de zolder van Ellen op om dan een tukje te doen, nooit iets te eten, maar even een aai en rustig een poosje suffen dat was alles. Soms zelf niet eens een aai, alleen even liggen en voordat Ellen naar huis ging ook hij weer naar zijn eigen thuis. De buren weten dat hij is ingetrokken in het atelier, maar zoals katten zijn: die zoeken hun eigen plek, en met de gewichtige functie om soms even te helpen is ook de Rode Prins precies op zijn plek.

Wil je ze ontmoeten. Dat kan, als is er geen garantie dat ze zich laten zien, maar als je zo nodig hebt om je verhaal te doen, dan vinden ze je zeker. Maak een afspraak met Ellen en wie weet …