Een dubbeljubileum dat is terugblikken en vooruitkijken

Geschreven door Greta Lugtmeier voor Groot Goeree-Overflakkee 7-11-2023

Aan de Achterstraat nummer 9 in Goedereede bevindt zich het atelier van der Bok Glas en Steen. Het bedrijf waarin Ellen van der Bok in een unieke combinatie van kunstenaarschap en ambacht prachtige werken maakt in harde materialen waaronder Glas en/of Steen. Ze heeft zich daar ruim twintig jaar geleden gevestigd toen ze het bedrijf van haar leermeester en toenmalige werkgever na 15 jaar overnam. Met 35 jaar ervaring in het zandstralen en met uitbreiding van andere technieken laat ze glas schitteren of vertelt op een werkelijk bijzondere manier een verhaal in steen. 

Ellen ontdekte tijdens haar opleiding aan de kunstacademie dat ze met glas of steen als medium een bijzonder materiaal had om haar creaties vorm te geven. Ze leerde tijdens een stage zandstralen en vond daarin haar passie: “zandstralen is een heel precieze werkvorm waarmee je in harde materialen werkelijk alles kunt ‘tekenen’.” 

Ze maakt restauraties of vervaardigd kunst naar eigen ontwerp, maar wat ze bijzonder vindt om te doen, en waar haar belangstelling ligt is het vervaardigen van herdenkingsmonumenten: “het vormgeven van een persoonlijk verhaal is altijd weer een bijzonder proces.” Nabestaanden zitten in de keuken van het atelier en vertellen het verhaal over hun dierbare aan Ellen, waarna het ontwerpen start. Dat klinkt eenvoudig, maar in de keuken van Ellen heerst rust en ruimte, is de tijd letterlijk tot stilstand gekomen en vinden mensen een luisterend oor, waarbij in het hoofd van Ellen de beelden van het gesprek worden samenvat en vertaald. Voor een moeder die een koningin was voor de dochter maakte ze een kroon in glas, waarbij de verschillende technieken het licht zo laten breken dat in een plat vlak een ronde kroon ontstaan is. Symbool voor de koningin, maar vooral voor de schitterende moeder die ze geweest is. 

Een dame die haar stenenverzameling wilde toevoegen aan haar eigen monument om zo vorm te geven aan het langzaam loslaten van het leven, kreeg de ruimte om in het atelier te zijn en te voelen hoe de stenen haar verhaal zouden vertellen. Ellen verwerkte die stenen later in een hardsteen plaat: haar proces, haar verhaal wordt zo vertelt op de plek waar ze wordt herdacht. 

In de afgelopen twintig jaar zijn er steeds meer mensen gekomen die hun verhaal vorm hebben laten geven door Ellen. Inmiddels is ze naast kunstenaar en vakvrouw ook ondernemer geworden en dus wordt er gegroeid. Het creatieve proces blijft bij Ellen, de uitvoering doet ze grotendeels zelf, maar voor het plaatsten van monumenten heeft ze inmiddels een eigen plaatsingsdienst die dat in de kwaliteit kunnen leveren waar Ellen van der Bok voor staat.

Hoe lang wil jij dit werk blijven doen?
“Zo lang als mij gegeven is, hoop ik door te gaan met het vertalen van liefde in persoonlijke monumenten”. 

Gedichten in het landschap

Gedichten in het landschap

Gedichten in het landschap , een project in het kader van de Erfgoedlijn Historisch Haringvliet, in opdracht van de Gemeente Goeree-Overflakkee,  De zuil is massief graniet met een plaquette in de vorm van een golf verwijzend naar het water in het landschap. door...

School met den bijbel

School met den bijbel

In opdracht van Theo Verhoeff Art vervaardigd en is geplaatst in Strijen Het zijn drie geslepen en met de hand gezandstraalde cirkels, de tekst School met den bijbel in een structuur. De blauwe cirkel is geheel met de hand gebeiteld ! De foto prints zijn sfeer...